Cv schrijven

Veel mensen vinden het lastig om een goed cv te schrijven, toch kom je daar niet onderuit op het moment dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Een werkgever vraagt hier gewoon om, dus je zult het bij je sollicitatiebrief op moeten sturen. Om dat te kunnen doen, moet je natuurlijk wel weten wat een cv nu precies in en wat hierin van jou verwacht wordt. Over wat het is, kunnen we eigenlijk heel kort zijn. Deze letters staan voor Curriculum Vitae, wat in het Latijn levensloop betekent. Eenvoudig gezegd geef je in een dergelijk document dus weer wat de loop van jouw leven is geweest. Maar dit doe je dan wel alleen wat betreft opleiding en werkervaring, want daar gaat het een werkgever immers om. Je beschrijft dus niet letterlijk hoe alles jou vergaan is, maar je geeft in korte punten weer waar je naar school bent gegaan, welke vervolgopleiding jij hebt gedaan en op welke plekken je gewerkt hebt. Heb jij altijd veel vrijwilligerswerk gedaan en daardoor bepaalde vaardigheden ontwikkeld, zoals het leiding geven aan groepen vrijwilligers of het opzetten van een project? Dan is het nuttig om dit ook te vermelden. Ook cursussen die je voor je werk gedaan hebt of in je vrije tijd gedaan hebt kunnen vaak uitstekend op je cv vermeld worden.

Cv laat zien wat jouw kwaliteiten zijn

Met andere woorden, in je cv schrijf je alles op wat betrekking heeft op de kwaliteiten die jij hebt, de vaardigheden die je opgedaan hebt. Op die manier kan een werkgever een beeld krijgen of jij past bij de functie waar jij op solliciteert, of jij een goede toevoeging bent voor het bedrijf. Natuurlijk stuur jij voor een sollicitatie niet enkel maar je cv naar het bedrijf toe, je schrijft hierbij ook altijd een motivatiebrief. In deze brief kun je zelf uitleggen waarom jij denkt dat jij geschikt bent voor de functie waar jij op solliciteert. Je hebt hierbij ook de mogelijkheid om nader in te gaan op jouw kwaliteiten en te laten zien hoe jij deze ontwikkeld hebt. Dit hoef je dus niet in je cv te doen, daar houd je het kort. Je geeft bijvoorbeeld de naam van de functie aan, de periode dat je die functie vervuld hebt en eventueel een heel korte toelichting hierop. In je motivatiebrief kun je hier zonodig iets meer op ingaan en word je uitgenodigd voor een gesprek, dan kun je helemaal goed weergeven hoe alles in jouw leven jou voorbereid heeft op het invullen van die functie waar jij op solliciteert.

Tips voor solliciteren

Je weet nu iets meer over hoe je een goede cv opstelt, maar toch zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden zoals:

  • wat voor lettertype en opmaak kies je?
  • kies je een chronologische of competentiegerichte benadering?
  • hoe ga je om met gaten in je cv?
  • welke hobby’s vermeld je en hoe doe je dit?

Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden en velen kunnen hierbij nog wel wat ondersteuning gebruiken. Een goede tip is het om dan eens naar de website van Lifebrander te gaan. Hier vind je veel informatie over het opstellen van je curriculum vitae, maar ook over bijvoorbeeld het schrijven van een motivatiebrief. Ook kun je bij hen voorbeelden bekijken en meer lezen over hoe jij er nu voor zorgt dat jouw brief opvalt tussen de hele stapel sollicitaties die bij ieder bedrijf binnen komt op het moment dat zijn een vacature plaatsen. Ben jij op zoek naar tips met betrekking tot het opstellen van je cv, dan ben je bij Lifebrander dus op het juiste adres.