3 veelbelovende ICT trends voor 2016

De technologische trends en ontwikkelingen staan anno 2016 niet stil. In tegendeel zelfs: steeds vaker halen veelbelovende initiatieven het nieuws en doen baanbrekende technologieën hun intrede in de consumentenmarkt. Vaak duurt het enige tijd voordat zo’n techniek volledig door de maatschappij is geadopteerd.

Maar is dat eenmaal het geval? Dan hebben de meest revolutionaire ICT oplossingen de potentie om de wereld voorgoed te veranderen. Het Nederlandse bedrijfsleven vervult vaak een voortrekkersrol als het gaat om de implementatie van innovatieve technologieën. In dit artikel bespreken wij er 3 die ons leven al dit jaar ingrijpend beïnvloeden.

Machine learning en kunstmatige intelligentie

Daar waar het vroeger nog vooral luchtkastelen uit science fiction films betrof, is kunstmatige intelligentie inmiddels niet meer uit de samenleving weg te denken. Kunstmatige intelligentie staat ook wel bekend als Artificial Intelligence (AI) en komt de laatste jaren vooral tot uiting in de vorm van zogenaamde deep learning of machine learning.

Het gaat hier om slimme algoritmes die in staat zijn menselijk denkwerk over te nemen en aanzienlijk efficiënter uit te voeren. Google’s Rankbrain is een uitstekend voorbeeld van machine learning en illustreert hoe de zoekmachine kunstmatige intelligentie gebruikt om gebruikers relevantere zoekresultaten voor te schotelen.

De cloud heeft de toekomst

We zien de naam tegenwoordig veelvuldig in de media verschijnen: de cloud. Maar wat is de cloud nu precies en hoe kunnen consumenten en bedrijven hier hun voordeel mee doen? De cloud is eigenlijk niets anders dan de online opslag van software, gegevens en bestanden. Hierdoor kun je deze zaken als gebruiker vanaf elke willekeurige locatie ter wereld benaderen.

Dit biedt natuurlijk een enorme vrijheid. Heb je als medewerker van een bedrijf op een bepaalde plek geen toegang tot je eigen computer en software? Dan kun je alle benodigde gegevens gewoon via de cloud benaderen. En heb je als treinreiziger te weinig opslagruimte op je mobiele telefoon voor je muziekcollectie? Geen probleem, gebruik hiervoor gewoon de cloud!

3D printen voor iedereen betaalbaar

Een van de meest stabiele trends van de afgelopen jaren is toch wel 3D printing. De techniek groeit jaarlijks nog altijd gestaag en steeds meer enthousiaste gebruikers delen hun ervaringen met elkaar via internet. 3D printers zijn dankzij de dalende prijzen bovendien niet meer alleen weggelegd voor grote bedrijven in de industrie, maar zijn inmiddels ook betaalbaar voor hobbyisten en thuisgebruikers.

De grootste ontwikkeling die op het gebied van 3D printen op stapel staat is waarschijnlijk toch wel het toenemende aantal filamenten waarmee geprint kan worden. Van metaal tot hout en van chocola tot plastic: er is altijd wel een 3D printer die er een gedetailleerd object van kan printen. En wil je een bepaald voorwerp kopiëren? Dan maak je er gewoon een 3D scan van die je daarna uitprint.